Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Kermeta

Over Kermeta

Een rijke geschiedenis

lkl

Op 12 februari 1965 werd de vzw Parochiecentrum gesticht. Al snel werd de nood aan een nieuw ontmoetingscentrum in Kermt duidelijk.
In 1969 werden de eerste ideeën en aanzet tot het bouwen van een ontmoetingscentrum. Om de bouw en het beheer van het gebouw in goede banen te leiden werd op 21 juni 1971 vzw Kermeta boven de doopvont gehouden. Deze nieuwe vzw werd gesticht "om het geheel van lokalen voor de Kermtse verenigingen te beheren". Het gemeentebestuur van Kermt, de Kerkfabriek, de beheerraad van Kermeta en vele mensen sloegen de handen in elkaar.

Op 16 juni 1974 werd plechtig de eerste steen van het ontmoetingscentrum door Jef Geladé gelegd. Oorspronkelijk was er in de feestzaal een podium voorzien, hiervoor werd een  tussenoplossing gevonden.

De nodige voorbereidingen voor een uitbreiding waren wel getroffen. In 1991 zette de vzw Kermeta een beslissende stap met het Kerkfabriek richting Stad Hasselt. In december was de voorstudie klaar en volgde de bouw van het huidige podium en bijkomende sanitaire blok in de kelderverdieping. Kermeta is ondertussen uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor Kermtenaren, maar ook voor mensen uit Groot-Hasselt en verder.

Café Kermeta, met zijn uitbater Dries en Veronique,  is een begrip in het dorp en de smeltkroes die  jong en oud samenbrengt in het stemmig café en bij mooi weer op het mooiste terras van het dorp.